Αννέτα Παπαθανασίου

Σκηνοθέτις

Ηθοποιός και σκηνοθέτις. Απόφοιτος της Nομικής Σχολής Aθηνών και της Δραματικής και Κινηματογραφικής Σχολής Ε. Χατζίκου. Σπούδασε θέατρο στην Aμερική, στο HB Studio και στο New York University. Εργάζεται σαν ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση και έχει ιδρύσει το θέατρο Eliart στην Αθήνα. Διδάσκει στο Deree-Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας και στο Θέατρο των Αλλαγών και έχει εκδώσει δύο βιβλία για το θέατρο. Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολήθηκε και με την φιλμογραφία, και κυρίως με ντοκιμαντέρ που εστιάζουν σε ανθρώπινες ιστορίες τα οποία έχουν πάρει διεθνή βραβεία. Έχει κάνει γυρίσματα σε «δύσκολες περιοχές» όπως Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σουμάτρα, κλπ. Ενδεικτικά «Qadir, ένας Αφγανός Οδυσσέας», «Οι Νύμφες του Hindu Kush”,«Παίζοντας με τη Φωτιά», «Μετά το Τσουνάμι – Σουμάτρα».

Φιλμογραφία

2018 Ευρώπη, το Όνειρο

2015 Το Πεδίον του Άρεως, η γιαγιά Νισσά και ο Αλή 2014 Παίζοντας με τη Φωτιά

2012 Udin

2011 Οι Νύμφες του Hindu Kush

2008 Qadir, ένας Αφγανός Οδυσσέας

2006 Τσουνάμι, ένας χρόνος μετά

2005 Μετά το τσουνάμι, Σουμάτρα Μετά το τσουνάμι, Σρι Λάνκα

2003 Θα βγάλω φτερά

Βραβεία/διακρίσεις

ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ / “Europe, The Dream” , 2018,

Co-directed with Angelos Kovotsos. Best documentary at Aegean Docs Festival (Greece). Editor’s award at Chalkida Documentary Festival (Greece )

 

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ / “Playing with Fire”,

2014

Jury Award at the Pesaro Doc Festival (Italy) Jury Award at the international “Gold Panda” Awards (China) Best documentary award at the London Greek Film Festival : Odysseus Awards (England) Ifab (International Film Awards Berlin) HONORABLE MENTION AWARD (Germany) Candidate for the President of NHK Prize (Japan Best documentary at the international documentary festival of Ierapetra (Greece) Honorable Mention award at the 8th Docfest Chalkida (Greece) Doc on Air award, Thessaloniki Documentary Festival (Greece)

 

ΟΙ ΝΥΜΦΕΣ ΤΟΥ HINDU KUSH / “The Nymphs of Hindu Kush”, 2011,

Best Documentary Award: Said festival - South Asian festival in Seattle (USA) Nominee: Best Film Award: International "Gold Panda" Documentary Awards (China)

 

QADIR, ΕΝΑΣ ΑΦΓΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ / “Qadir – An Afghan Ulysses”, 2008,

Japan Prize (President Prize) (Japan) Best Documentary Award: Miradas.Doc, International Documentary Film Festival (Spain) Best Documentary Award: Roma Fiction Fest (Italy)

 

ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΦΤΕΡΑ / “Living is Cool”, 2003.

2nd Best Documentary Award: Thessaloniki Documentary Film Festival (Greece)

Contact:

Email: annpap@otenet.gr

Tel. +30 6972819595

FB: https://www.facebook.com/anneta.papathanassiou