top of page

7/3/2023

MASTERCLASS ΕΕΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Πώς να αποκτήσουν τα ντοκιμαντέρ μεγαλύτερη ορατότητα»
 

Στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (2-12 Μαρτίου 2023), την Τρίτη 7 Μαρτίου, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ διοργανώνει Masterclass με θέμα :

«Πώς να αποκτήσουν τα ντοκιμαντέρ μεγαλύτερη ορατότητα»

Εισηγητής ο Γερμανός Paul Rieth, σχεδιαστής στρατηγικών για την προσέλκυση κοινού.

To Masterclass θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 10:00 πμ. στην Αίθουσα John Cassavetes.

 

«Οι ταινίες γυρίζονται για να τις δει το κοινό»:

Aν πάρουμε ως δεδομένο το παραπάνω αξίωμα παρατηρούμε ότι τα ντοκιμαντέρ δυσκολεύονται να βρουν τη θέση που τους αρμόζει στο κύκλωμα της διανομής.

Εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους τα ντοκιμαντέρ προσπαθούν να προσελκύσουν το κοινό τόσο στις αίθουσες όσο και στη VOD διανομή, είναι εμφανές ότι ο περιορισμένος προϋπολογισμός στους τομείς του μάρκετινγκ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Στο πλαίσιο του masterclass, ο σχεδιαστής στρατηγικών για την προσέλκυση κοινού, σύμβουλος στους τομείς του μάρκετινγκ και του crowdfunding και παραγωγός Paul Rieth θα δώσει χρήσιμες συμβουλές για τη στόχευση και προσέλκυση του κοινού ήδη από τα αρχικά στάδια της διαδικασίας.

Με εφόδια τις πρωτότυπες ιδέες, την έρευνα και το προσωπικό όραμα, οι επαγγελματίες του χώρου θα μάθουν πώς μπορούν να βελτιστοποιήσουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, προσαρμόζοντας κάθε φορά την προσέγγισή τους στην ιστορία που θέλουν αφηγηθούν και στο κοινό που επιθυμούν να προσελκύσουν.

Σύντομο βιογραφικό του Paul Rieth:

Ο Paul Rieth είναι παραγωγός, σχεδιαστής στρατηγικής στην προσέλκυση ακροατηρίων, σύμβουλος μάρκετινγκ και crowdfunding με έδρα το Βερολίνο.

Δίνει συχνά διαλέξεις και παρουσιάσεις σε πανεπιστήμια, κολέγια και κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Είναι καθηγητής και σύμβουλος στον τομέα σχεδιασμού κοινού για το Feature Lab του Torino Film Lab. Το πρακτορείο του GET YOUR CROWD προσφέρει συμβουλευτική ή εργαστήρια για εταιρείες, οργανισμούς και ιδιώτες στον σχεδιασμό στρατηγικής όσον αφορά προσέλκυση κοινού, crowdfunding και ψηφιακού μάρκετινγκ.

Πέρα από στρατηγικό σχεδιασμό και καμπάνιες, η εταιρεία του παράγει ποικίλες μορφές οπτικοακουστικού υλικού για τους πελάτες της. Από το 2021 είναι στέλεχος του Film University Babelsberg στο τομέα του Σχεδιασμού Κοινού, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.paulrieth.de

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: To Masterclass θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα, χωρίς ελληνική μετάφραση.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26/1/2023

 Ανοιχτή Επιστολή που στάλθηκε στον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού με θέμα το υπό επεξεργασία Νομοσχέδιο για την ενοποίηση ΕΚΚ/ΕΚΟΜΕ/ΟΠΙΑξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,


Απευθυνόμαστε σε σας πιστεύοντας ότι εκφράζουμε την αγωνία του συνόλου της κινηματογραφικής κοινότητας, σχετικά με το ζήτημα της αιφνιδιαστικής απόφασης, να προχωρήσετε στην ενοποίηση τριών Οργανισμών (ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ, ΟΠΙ) με διαφορετικό νομικό χαρακτήρα και διαφορετικούς καταστατικούς σκοπούς.

Ως Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, αποφασίσαμε να δηλώσουμε δημόσια την αντίθεσή μας, στην τόσο βιαστική απόφαση αλλαγής της νομοθεσίας που αποσκοπεί στην ενοποίηση τριών φορέων, εκ των οποίων οι δύο (ΕΚΚ και ΕΚΟΜΕ), χρηματοδοτούν με διαφορετικά κριτήρια τις παραγωγές ταινιών που υποβάλλονται.

Ανησυχούμε, διότι με τον τρόπο που διενεργείται η συνένωση αυτή, θα είμαστε ουσιαστικά υποχρεωμένοι να δεχθούμε τετελεσμένες αποφάσεις, δίχως να έχουμε ενημερωθεί επαρκώς και χωρίς να έχουμε συμμετάσχει σε μια ευρύτερη συζήτηση, που θα αφορά στην πραγματικότητα στο μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ ειδικότερα.

Ανησυχούμε, διότι το ντοκιμαντέρ ως είδος χρειάζεται ειδική μέριμνα, λόγω της παγκόσμιας, όχι μόνο καλλιτεχνικής αξίας του, αλλά και λόγω της διεθνούς διάδοσής του ως ένα είδος που προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες σε ένα κοινό που χρόνο με το χρόνο διευρύνεται.

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, εκπροσωπεί ίσως την πιο "ευαίσθητη" οικονομικά, ομάδα της κινηματογραφικής κοινότητας. Παρ' όλα αυτά, η προσφορά μας ήταν, είναι και θα είναι ανεκτίμητη, καθώς η ΕΕΝ αποτελείται από συναδέλφους με διεθνή εμπειρία στην διαδικασία παραγωγής ντοκιμαντέρ. Ως Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις και σκέψεις που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας.


Κύριε Υφυπουργέ,

για όλους αυτούς τους λόγους, η Ένωσή μας αποφάσισε:

 

 •  Να ζητήσει την αναστολή της επεξεργασίας και προώθησης του Νομοσχεδίου, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, ώστε να μην προχωρήσουμε σε βεβιασμένες λύσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και γενικότερα των κινηματογραφικών παραγωγών· ελληνικών και ξένων.
   

 •  Να ζητήσει άμεσα μια ενημερωτική συνάντηση μαζί σας, ώστε να πληροφορηθούμε αναλυτικά για τις προθέσεις και τους στόχους του υπό επεξεργασία Νομοσχεδίου.
   

 •  Να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της και την επιστολή προς τα άλλα κινηματογραφικά σωματεία και προς τον τύπο.


Με εκτίμηση
Το ΔΣ της ΕΕΝ

Πρόεδρος: Αννέτα Παπαθανασίου
Αντιπρόεδρος: Μελέτης Μοίρας
Γραμματέας: 'Ιλια Παπασπύρου
Ταμίας: Ανδρέας Σιαδήμας
Μέλος: Διονυσία Κοπανά
Μέλος: Μαρία Λεωνίδα
Μέλος: Γιάννης Μισουρίδης

Το 7o Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ της ΕΕΝ ολοκληρώθηκε με επιτυχία
Ένας μικρός απολογισμός

 

 

 

Με τα Μάτια Ανοιχτά 2022 να αποτελούν ήδη παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα και ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον ενός θεσμού που μετράει ήδη 7 χρόνια παρουσίας στο χώρο της προώθησης του ελληνικού ντοκιμαντέρ, η ΕΕΝ συνεχίζει την προσπάθεια ανάδειξης και προβολής των Eλλήνων ντοκιμενταριστών και των ταινιών τους.

 

Στο πλαίσιο του φετινού 7ou Αφιερώματος, προβλήθηκαν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 13-16 Οκτωβρίου, περισσότερες από 20 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους
Μετά τις προβολές των ταινιών ακολούθησαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις με την παρουσία των σκηνοθετών και ενός κοινού, που ανταποκρίθηκε και συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις αυτές.

 

Μεγάλη επιτυχία αποτέλεσε για φέτος το Αφιέρωμα στην Ουκρανή σκηνοθέτρια, προσκεκλημένη της ΕΕΝ, Alisa Kovalenko, η οποία μετά την προβολή της ταινίας της Home Games, παρέδωσε ένα masterclass σε μια κατάμεστη αίθουσα για τα διλήμματα του δημιουργού σε συνθήκες πολέμου.

 

Στο τιμητικό Αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπόντα Ροβήρο Μανθούλη, προβλήθηκαν 2 σημαντικές ταινίες του, που σηματοδοτούν τον τρόπο με τον οποίο ο σπουδαίος αυτός σκηνοθέτης αντιμετώπιζε το θέμα και τους χαρακτήρες των ταινιών του.

 

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Με τα Μάτια Ανοιχτά» διοργανώθηκε επίσης το 5ο Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ με θέμα « Εργαστήριο Ενίσχυσης Φακέλου παραγωγής», σε συνεργασία με τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Λυκούργος Σταυράκος» και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και εισηγητές έμπειρους σκηνοθέτες και παραγωγούς του χώρου του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα.

Οι υποβολές συμμετοχής με προτάσεις ταινιών προς ανάπτυξη, ξεπέρασαν τις 40 και παρουσίαζαν όλες τους μεγάλο ενδιαφέρον. Πολυάριθμες επίσης ήταν οι αιτήσεις για την παρακολούθηση του Εργαστηρίου.

Το γεγονός αυτό κατέστησε σαφές το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει μεταξύ των νέων, για επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο και τον χώρο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ.

 

Μία από τις προτάσεις με τίτλο «Nova Opera - η Τέχνη του πολέμου» της Βέρας Ιόνα Παπαδοπούλου επελέγη από τους εισηγητές να επιβραβευτεί με τιμητική διάκριση και να συμμετάσχει στο Agora Pitching Forum του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2023.

 

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ αισθάνεται περήφανη γιατί με την διοργάνωση αυτή κατάφερε να προσελκύσει ένα κοινό που ενδιαφέρεται και στηρίζει το ελληνικό ντοκιμαντέρ.

 

Το Αφιέρωμα και το Εργαστήρι πραγματοποιήθηκαν με την χρηματοδότηση και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης

 

Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

(φώτο: Γιάννης Μισουρίδης)

11/10/2022


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ
 

7Ο  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 13-16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

ΦΕΤΟΣ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΝΑ MASTERCLASS & ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

·       Επίσημη καλεσμένη η Ουκρανή σκηνοθέτις Alisa Kovalenko  με την ταινία της Home Games και ένα masterclass για τον ρόλο του σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ σε συνθήκες πολέμου

·       Τιμητικό αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη

·       Μια μέρα με μουσικά ντοκιμαντέρ

·       Το σποτ του φεστιβάλ:  https://youtu.be/HLrZf32bKAE


Επίσημη προσκεκλημένη της ΕΕΝ και του του φετινού Αφιερώματος ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ   η 34χρονη Ουκρανή σκηνοθέτις Alisa Kovalenko.
 

Τo Σάββατο 15/10, θα είναι αφιερωμένο στην Ουκρανή κινηματογραφίστρια Αλίσα Κοβαλένκο με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας της, «Home Games». H Αλίσα, μετά το τέλος της προβολής, θα παραχωρήσει ένα masterclass με θέμα τις συνθήκες και τις δυσκολίες που συναντά κάνοντας ταινίες σε συνθήκες πολέμου. Γεγονότα που βίωσε προσωπικά συμμετέχοντας το 2014 ως κινηματογραφίστρια όταν  συνελήφθη από τους Ρώσους και υπέστη σεξουαλική κακοποίηση. Στις τωρινές συνθήκες  παράτησε την κάμερα και πήρε το όπλο για να πολεμήσει.
 

Λίγα λόγια για την Alisa και την ταινία της Home Games.
 

Η Alisa Kovalenko (1987) είναι Ουκρανή σκηνοθέτις, που ζει στο Κίεβο. Το πρώτο της ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Alisa in Warland», για τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία, έκανε πρεμιέρα στο IDFA Amsterdam το 2015. Το δεύτερο ντοκιμαντέρ της Alisa, «Home Games» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα στο Sheffield Doc/Fest και επιλέχθηκε σε 65 φεστιβάλ (8 βραβεία). Ήταν επίσης η επίσημη συμμετοχή στο IDFA το  2018 και βραβεύτηκε με το Βραβείο καλύτερου ευρωπαϊκού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ της Οδησσού τον Ιούλιο του 2018. Το «Home Games» προτάθηκε ως το καλύτερο ουκρανικό ντοκιμαντέρ το 2019 στην Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Το 2019, η Alisa έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA).

Το Home Games είναι ένα "διαλυμένο" παραμύθι που απεικονίζει μια κρίσιμη στιγμή στη ζωή της Alina, μιας 20χρονης κοπέλας , ενός "μωρού εκατομμυρίων δολαρίων" από το Κίεβο, της οποίας το πάθος για το ποδόσφαιρο της δίνει την ευκαιρία να σωθεί από τη φτώχεια.

To trailer της ταινίας    https://youtu.be/tKCID-GxBh8

 

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΒΗΡΟ ΜΑΝΘΟΥΛΗ

Παρασκευή 14/10 απο τις 19:30 – 22:00  
 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι  ταινίες του "Κινηματογράφος του πραγματικού" και "Οι ναυαγοί της ιστορίας". Στη συνέχεια «Ο Ροβήρος θα μιλήσει για το Ροβήρο» με τη βοήθεια του Νίκου Θεοδοσίου και του Κώστα Μαχαίρα μέσα από αποσπάσματα από το Παρασκήνιο "Ροβήρος Μανθούλης: Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή" του Κώστα Μαχαίρα.

Το αφιέρωμα συνδέεται επίσης με το Εργαστήρι για νέους επαγγελματίες, που οργανώνει φέτος η ΕΕΝ στο πλαίσιο του Αφιερώματος ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ.

Ο Νίκος Θεοδοσίου και ο Σταύρος Ψυλλάκης θα αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο ο Ροβήρος Μανθούλης προσέγγιζε στο έργο του το θέμα, τους χαρακτήρες και την αφήγηση.

 

 

«Ελλάδα, οι ναυαγοί της Ιστορίας» (1977, 49’). Το ντοκιμαντέρ, γυρισμένο για τη γαλλική και την ελβετική τηλεόραση, αναζητά την ταυτότητα του Ελληνα, μετά τις συρρικνώσεις που υπέστη η Ελλάδα από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εσωτερική μετανάστευση από διάφορες φτωχές περιοχές προς τις παρυφές των μεγαλουπόλεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Μανιάτικα, η γειτονιά του Πειραιά που προέκυψε από την εσωτερική μετανάστευση κατοίκων της Μάνης, στην οποία γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Περιέχει μαρτυρίες από ποντιακά και τουρκομερίτικα τραγούδια, από μανιάτικα μοιρολόγια καθώς και στιχουργικό σχόλιο του Διονύση Σαββόπουλου, καθώς ο ίδιος είναι από προσφυγική μικρασιατική οικογένεια.

«Κινηματογράφος του πραγματικού» (LE CINEMA DU REEL 1981,48 min)

Μια ταινία- ντοκουμέντο για το «δημιουργικό ντοκιμαντέρ» και την ιστορία του:

Φλαέρτι, ο «κινηματογράφος-μάτι» του Βερτόβ, η βρετανική σχολή της δεκαετίας του ’30, το σινεμά -βεριτέ στη Γαλλία του ‘ 50. Συνεντεύξεις με τους: Ζαν Ρους,Εντγκαρ Μοριν, Ανρί Στορκ, Γιόρις Ιβενς,Ναγκίσα Οσίμα κ.α. Για τη σειρά «Κινηματογραφικές Ματιές» της  Anne Andrieux.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέμπτη 13/9 από τις 18:00 – 22:00

Τρία μουσικά ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύουν από την Τζαζ της Λάρισας, στους Άσκαυλους του Αιγαίου Πελάγους και στην «Πραγματικότητα που δεν Υπάρχει» των Αέρα Πατέρα.

 

18:00 – 20:00  

Τι Συνέβη στην Λάρισα (Μια ιστορία για τον Nat Birchall)  / 72΄/  Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ιωάννης Κολαξίζης

Ο Nat Birchall είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βρετανικής τζαζ σκηνής του Μάντσεστερ. Ο Κώστας Βουλτσίδης είναι ο εμπνευστής του Duende Jazz Bar στη Λάρισα, το 2009. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την πορεία τους και εστιάζει στη δημιουργία του θρυλικού άλμπουμ Nat Birchall Quintet: Live In Larissa, το οποίο έγινε παγκοσμίως αποδεκτό από κοινό και κριτικούς το 2014, τη χρονιά που πολλοί μουσικόφιλοι αναρωτήθηκαν: ‘’Πού είναι η Λάρισα; Τι συνέβη στη Λάρισα;’’

Τrailer: https://www.youtube.com/watch?v=-nwOsyGexO8

 

20:00 – 22:00    Το Ταξίδι του Άσκαυλου / 87΄/ Γιώργος Αρβανίτης

Ένα ταξίδι στο Αιγαίο πέλαγος, κατά το οποίο ο άσκαυλος, η αρχαία ελληνική γκάιντα αναβιώνει στα χέρια μουσικών που κρατούν ζωντανή μια αρχαία παράδοση. Το όργανο βρίσκει αργά αλλά σίγουρα τον δρόμο του προς την πόλη, όπου οι σύγχρονοι μουσικοί το φέρνουν στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτής της αναβίωσης και, μαζί με τους πρωταγωνιστές, ανακαλύπτει κάτι που σχεδόν έχει χαθεί: τα έθιμα και το ήθος των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, και μια προφορική παράδοση που κάποτε ήταν τρόπος ζωής, διατηρούμενη κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=FoNR1P66LYI
 

22:00 – 00:00     Αεραλάνδη / 94΄ / Χάρης Ραφτογιάννης

«Η πραγματικότητα δεν υπάρχει»: Αυτό είναι το σύνθημα της χαοτικής και ανοιχτής μουσικής μπάντας Αέρα Πατέρα. Όταν κάποια μέλη, κουρασμένα από το διαρκές χάος, απαιτήσουν μια μορφή συγκρότησης, ο Τζίμης –ο άτυπος αρχηγός του γκρουπ– θα πρέπει να συμβιβαστεί ή να αναμετρηθεί άλλη μια φορά με την «Πραγματικότητα που δεν υπάρχει».

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=554KN-tIE04

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Στο τέλος κάθε ταινίας θα ακολουθεί Q & A με τους σκηνοθέτες

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

 

16:00 – 18:00    Μια Όμορφη Μέρα / 97΄/ Δάνης Καραïσαρίδης, Γιώργος Πατεράκης

To πορτραίτο δύο αυτο-οργανωμένων εκπαιδευτικών εγχειρημάτων προσχολικής ηλικίας, τα οποία χρησιμοποιούν συνδυασμό μη-συμβατικών εκπαιδευτικών μεθόδων. Το «Μικρό Δέντρο» στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση τις αξίες της ελευθεριακής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης, ενώ στο Σχολείο του Δάσους «Ο Μικρός Ντουνιάς» στη Λέσβο κάθε μέρα παιδιά ντόπιων και προσφύγων παίζουν και μαθαίνουν μαζί στη φύση.

Trailer:https://vimeo.com/457744840

 

18:00 – 20:00    Ζαμπέτα / 13΄/ Ελισάβετ & Σοφία Σφυρή

Η Ζαμπέτα ακολουθεί τη γιαγιά μας μία μέρα της ζωής της, καθώς βλέπει τηλεόραση, μιλάει στο τηλέφωνο, επισκέπτεται το ΚΑΠΗ της γειτονιάς της. Ταυτόχρονα μας αφηγείται πώς αναγκάστηκε από τον πρώτο της άντρα να μετακομίσει στον Καναδά και πώς κατάφερε να επιστρέψει και να πάρει διαζύγιο στην Ελλάδα του ‘60.
 

Trailer: https://vimeo.com/559122086
 

 Τι Συνέβη στην Λάρισα (Μια ιστορία για τον Nat Birchall)  / 72΄/  Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ιωάννης Κολαξίζης

Ο Nat Birchall είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βρετανικής τζαζ σκηνής του Μάντσεστερ. Ο Κώστας Βουλτσίδης είναι ο εμπνευστής του Duende Jazz Bar στη Λάρισα, το 2009. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την πορεία τους και εστιάζει στη δημιουργία του θρυλικού άλμπουμ Nat Birchall Quintet: Live In Larissa, το οποίο έγινε παγκοσμίως αποδεκτό από κοινό και κριτικούς το 2014, τη χρονιά που πολλοί μουσικόφιλοι αναρωτήθηκαν: ‘’Πού είναι η Λάρισα; Τι συνέβη στη Λάρισα;’’

Τrailer: https://www.youtube.com/watch?v=-nwOsyGexO8

 

20:00 – 22:00    Το Ταξίδι του Άσκαυλου / 87΄/ Γιώργος Αρβανίτης

Ένα ταξίδι στο Αιγαίο πέλαγος, κατά το οποίο ο άσκαυλος, η αρχαία ελληνική γκάιντα αναβιώνει στα χέρια μουσικών που κρατούν ζωντανή μια αρχαία παράδοση. Το όργανο βρίσκει αργά αλλά σίγουρα τον δρόμο του προς την πόλη, όπου οι σύγχρονοι μουσικοί το φέρνουν στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτής της αναβίωσης και, μαζί με τους πρωταγωνιστές, ανακαλύπτει κάτι που σχεδόν έχει χαθεί: τα έθιμα και το ήθος των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, και μια προφορική παράδοση που κάποτε ήταν τρόπος ζωής, διατηρούμενη κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=FoNR1P66LYI

 

22:00 – 00:00     Αεραλάνδη / 94΄ / Χάρης Ραφτογιάννης

«Η πραγματικότητα δεν υπάρχει»: Αυτό είναι το σύνθημα της χαοτικής και ανοιχτής μουσικής μπάντας Αέρα Πατέρα. Όταν κάποια μέλη, κουρασμένα από το διαρκές χάος, απαιτήσουν μια μορφή συγκρότησης, ο Τζίμης –ο άτυπος αρχηγός του γκρουπ– θα πρέπει να συμβιβαστεί ή να αναμετρηθεί άλλη μια φορά με την «Πραγματικότητα που δεν υπάρχει».

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=554KN-tIE04

 

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

 

16:00 – 17:40    Η Μουσική των Πραγμάτων / 90΄/ Μένιος Καραγιάννης

 Τρεις άνθρωποι απόλυτα προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν. Ένας μουσικός, ένας ξυλουργός κι ένας φωτογράφος, μας προσκαλούν στον προσωπικό τους κόσμο και μας αποκαλύπτουν τις πιο ευαίσθητες πτυχές της δουλειάς τους. Χωρίς λόγια, οι εικόνες και οι ήχοι αποκτούν άλλη σημασία, ενώ η μουσική γεννιέται ζωντανά, στις συναντήσεις με τα πράγματα. Η ταινία μας ταξιδεύει σε μια πορεία χωρίς προορισμό, στις λεπτομέρειες όπου κρύβεται το σύμπαν.

Trailer: https://vimeo.com/391577242

 

17:45 – 18:00    Χαιρετισμοί από ΥΠΠΟ, ΕΚΚ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Filmmakers for Ukraine/Crew United.

 

18:00 – 19:30    Οφειλή / 77΄/ Σταύρος Ψυλλάκης

«Ο κάθε άνθρωπος που γνωρίζουμε στη ζωή μας είναι ένα ταξίδι και πολλές φορές νιώθουμε από την αρχή αν θα ταξιδέψουμε μαζί του πρώτη θέση ή χωρίς αποσκευές και με άδειες τσέπες».

Ο Αλέκος Ζούκας είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, γλεντζές και ταυτόχρονα βαθιά στοχαστικός που δύσκολα ξεχνάς αν τον γνωρίσεις. Στην ταινία, τα ταξίδια του Αλέκου, με τους φίλους του και τον σκηνοθέτη, στην Πυρσόγιαννη εναλλάσσονται με τις εκμυστηρεύσεις του από την εμπειρία του με τον καρκίνο και ο ίδιος αντιμετωπίζεται σαν λογοτεχνικός «ήρωας». Δεν είναι μία βιογραφία του Αλέκου.


Τrailer: https://www.youtube.com/watch?v=Qfc8QZqiUkQ&t=2s
 

19:30 – 22:00    Αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη

 

Οι Ναυαγοί της Ιστορίας / 52΄/ Ροβήρος Μανθούλης

 

«Ελλάδα, οι ναυαγοί της Ιστορίας» (1977, 49’). Το ντοκιμαντέρ, γυρισμένο για τη γαλλική και την ελβετική τηλεόραση, αναζητά την ταυτότητα του Ελληνα, μετά τις συρρικνώσεις που υπέστη η Ελλάδα από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εσωτερική μετανάστευση από διάφορες φτωχές περιοχές προς τις παρυφές των μεγαλουπόλεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Μανιάτικα, η γειτονιά του Πειραιά που προέκυψε από την εσωτερική μετανάστευση κατοίκων της Μάνης, στην οποία γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Περιέχει μαρτυρίες από ποντιακά και τουρκομερίτικα τραγούδια, από μανιάτικα μοιρολόγια καθώς και στιχουργικό σχόλιο του Διονύση Σαββόπουλου, καθώς ο ίδιος είναι από προσφυγική μικρασιατική οικογένεια.

 

Κινηματογράφος του πραγματικού (LE CINEMA DU REEL 1981,48 min)

 

Μια ταινία- ντοκουμέντο για το «δημιουργικό ντοκιμαντέρ» και την ιστορία του:

Φλάερτι, ο «κινηματογράφος- μάτι» του Βερτόβ, η βρετανική σχολή της δεκαετίας του ΄30, το σινεμά-βεριτέ στη Γαλλία τη δεκαετία του ΄50. Συνεντεύξεις με τους: Ζαν Ρους, Εντγκαρ Μορέν, Ανρί Στορκ, Γιόρις Ίβενς, Ναγκίσα Οσίμα κ.α. Για τη σειρά «Κινηματογραφικές ματιές» της Anne Andrieux.

Παρασκήνιο, απόσπασμα από την εκπομπή για τον Ροβήρο Μανθούλη / 13΄/ Κώστας Μαχαίρας

 

22:00 – 00:00    Δήμητρα Κ / 73΄/ Εύα Στεφανή

 

Η Δήμητρα είναι εργαζόμενη στο χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας. Αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρια σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο της Δήμητρας στη διάρκεια δώδεκα χρόνων. Ταυτόχρονα, η κάμερα καταγράφει όψεις της πόλης που αλλάζει, σημαδεμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζοντας τη Δήμητρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπα μας για το σεξ, την γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία, αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.
Τrailer: https://vimeo.com/563347547

 

Σάββατο 15 Οκτωβρίου

 

16:00 – 18:00   Vidisova / 10΄/ Γιώργος Παναγόπουλος

Ο κύριος Τάσος ξανάχτισε το σπίτι των παιδικών του αναμνήσεων με τα χέρια του, σε ένα μικρό χωριό που καταστράφηκε μαζικά από τους ίδιους τους κατοίκους του στα τέλη της δεκαετίας του ’60, προκειμένου να επιδοτηθούν ως σεισμόπληκτοι και να χτίσουν ένα νέο χωριό. Ένα ντοκιμαντέρ για τη μνήμη, το πέρασμα του χρόνου και το συλλογικό τραύμα.

 

 Broken Boats / 19΄/ Δημήτρης Ταμβακάκης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μειώσει την υπεραλίευση άρχισε να επιδοτεί την καταστροφή παραδοσιακών καϊκιών. Μέσα στην κρίση, πάνω από 12.500 παραδοσιακά καΐκια καταστράφηκαν, και η αρχαία τέχνη των καραβομαραγκών σιγά σιγά εξαφανίζεται. Το Broken Boats (Σπασμένα Σκαριά) καταγραφεί αυτό το γεγονός από την οπτική των ανθρώπων που επηρεάστηκαν.

 

Θάλεια με Γιώτα / 33΄/ Θοδωρής Ιωαννίδης

 

H διπλωματική ταινία «Θάλεια με γιώτα» παρουσιάζει στιγμές από τη ζωή του Τάκη Μοσχοπουλίδη. Ο Τάκης μας βυθίζει στον κόσμο του ο οποίος αποτελείται από αλκοόλ και ξύλινες κατασκευές αντίστοιχες με εκείνες των τεχνιτών μοντελισμού. Γεμάτος με ξυλόκολλα στα χέρια και με απανωτά τσιγάρα δείχνει απόλυτη αφοσίωση στα καλλιτεχνικά του δημιουργήματα και αφηγείται ιστορίες από τη ζωή του. Στις ιστορίες του κυριαρχεί η φράση ‘’Sex, drugs and rock’n’roll’’ στα δεδομένα της ελληνικής επαρχίας των 90s, μια φράση που τώρα την πληρώνει ακριβά.

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=9AKwoI2SwpA

 

18:00 - 19:30   Επιστροφή στη Γη / 60΄/ Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης

 

Ο Έκτορας Μαυρίδης είναι κεραμίστας. Αφοσιωμένος τα τελευταία χρόνια στο εν εξελίξει έργο του σβώλοι, διερευνά το αποτύπωμα της αρχέγονης φόρμας στον δημόσιο χώρο. Οι σβώλοι που συλλέγει από το οργωμένο χωράφι είναι η πρώτη ύλη. Η μορφή τους, η μυρωδιά του υγρού χώματος τού ξυπνούν αναμνήσεις. Τους παρατηρεί, τους αγγίζει. Θέλει να τους μεταμορφώσει. Δουλεύει με τη φωτιά, το νερό, το χρόνο. Το σώμα μεταφέρει την ενέργεια, η ψυχή του το βαθύ μπλε χρώμα. Τώρα οι σβώλοι δεν έχουν βάρος, αιωρούνται πάνω από τα στάχυα, μαζί με ένα κομμάτι των αναμνήσεων και της ταυτότητας του δημιουργού τους, του Έκτορα.

Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=k4gVHIunbvQ

 

19:30 – 22:00   Home Games / 86΄/ Alisa Kovalenko
 

Το Home Games είναι ένα "διαλυμένο" παραμύθι που απεικονίζει μια κρίσιμη στιγμή στη ζωή της Alina, μιας 20χρονης κοπέλας , ενός "μωρού εκατομμυρίων δολαρίων" από το Κίεβο, της οποίας το πάθος για το ποδόσφαιρο της δίνει την ευκαιρία να σωθεί από τη φτώχεια.

To trailer της ταινίας    https://youtu.be/tKCID-GxBh8

 

***Masterclass από την Alisa Kovalenko, με θέμα τις συνθήκες και τις δυσκολίες που συναντά κάνοντας ταινίες σε συνθήκες πολέμου.

 

22:00 – 00:00   Μέσα από το Τζάμι / 83΄/ Χρήστος Μπάρμπας

Tον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της χώρας και για δύο μήνες, σ’ ένα γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο, βόρεια της Αθήνας, το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι, έζησαν έναν επιπρόσθετο εγκλεισμό, αφού σφράγισαν την μονάδα για προληπτικούς λόγους. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει αυτή την πράξη, που εκείνη τη στιγμή ήταν μοναδική σε εθνικό, ευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο επίπεδο.

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=1x6JNF3k1HA

 

Κυριακή 16 Οκτωβρίου

 

16:00 – 18:30  Ταινίες από τα εργαστήρια των προηγούμενων ετών.
                    

Εν Ομονοία /10΄/ ‘Ολγα Μπακοπούλου

Όνειρα σε Ρόδες / 33΄/ Σοφία Λιούλια

Rooms with a view / 22΄/ Νικολέτα Παράσχη, Νίκος Παπαδημητρίου

Όσα Ξέπλυνε η Βροχή / 14΄/ Ιωάννα Τσιλιλή
Οι τοίχοι που μιλάνε / 21’ / Βασιλική Μυλωνά

Οι Νότες πίσω από τον Κανόνα / 15΄/ Λάζαρος Ασμής

 It’s not about bikes / 8΄/ Βασίλης Λώλης

 Δ΄ Λυκείου / 14΄/ Αιμιλία Βακουφάρη

 Dresscode / 10΄/ Σούζαν Χρυσοβιτσινού

                          

18:30 – 19:30  Fossils / 51΄/ Πάνος Αρβανιτάκης

Οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή της Εορδαίας μεταλλάσσουν ένα τόπο που μοιάζει "ξένος", ανοίκειος. Μια αέναη διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ. Άνθρωποι και μηχανές στήνουν ένα σκηνικό δυσοίωνου Μέλλοντος. Ο μόχθος και η ελπίδα διαφυγής εξανθρωπίζουν αυτό τον τόπο.

 

Trailer: https://vimeo.com/300277240

 

19:30 – 22:00  Χρυσή Αυγή – Υπόθεση Όλων Μας / 117΄/ Ανζελίκ Κουρούνης

 

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της πολυσυζητημένης και πολυβραβευμένης ταινίας «Χρυσή Αυγή, προσωπική υπόθεση», η Angelique Kourounis επιστρέφει με τη νέα της ταινία. To ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας. Ποιά αντίσταση;», είναι η συνέχεια και ολοκλήρωση της πολυετούς έρευνάς για την Χρυσή Αυγή και διατρέχει τα πεντέμισι χρόνια της ιστορικής δίκης κατά του ναζιστικού αυτού μορφώματος. Ταυτόχρονα, το ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει την εσωτερική λειτουργία της Χρυσής Αυγής μέσα από τα αναγνωστέα της δίκης και επικεντρώνεται στη Μάγδα Φύσσα, που υποχρέωσε την ελληνική κοινωνία να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στην άνοδο της Χρυσής Αυγής.

 

Trailer: https://vimeo.com/559034571

 

22:00 – 00:00  Τα Λουλούδια Λείπουν / 16΄ / Ίλμα Τυρμπετάρι, Αλέξανδρος Καντόρος

 

Σε ένα μικρό χωριό με το όνομα Ντρίστ έχουν απομείνει ελάχιστοι κάτοικοι, λόγω μετανάστευσης. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία ζει την δική της καθημερινότητα μακριά από αυτούς που αγαπά. Ενώ το χωριό και οι άνθρωποι φαίνονται εγκαταλειμμένοι, η φύση ανθίζει απρόσκοπτα, εμπλουτίζοντας την ζωή τους.

 

Τrailer: https://www.youtube.com/watch?v=Rvpk-JIno0E
 

 Εκεί που κάποτε Ζούσαν οι Νεκροί / 71΄/ Μάριος Κλεφτάκης, Ισαβέλλα Αλωπούδη

 

Κάιρο, Αίγυπτος: μια μεγαλούπολη 25 εκατομμυρίων προσπαθεί να βρει ξανά τον ρυθμό της. Πριν από περίπου μια δεκαετία, η Αραβική Άνοιξη συγκλόνισε την πολιτική σκηνή της χώρας. Η ανατροπή του καθεστώτος έφερε ουσιαστικές αλλαγές στην ήδη ταλαιπωρημένη καθημερινότητα. Δίπλα στο κέντρο της χαοτικής πόλης βρίσκεται μια αχανής νεκρόπολη. Μισό εκατομμύριο άστεγοι βρίσκουν καταφύγιο μέσα στους τάφους. Προσπαθούν να επιβιώσουν στην πιο ήσυχη γειτονιά της πόλης, γνωστή και ως Αράφα, η πόλη των νεκρών.

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uJw_fUYg6sg

Αγορά Εισιτηρίων & Ωρολόγιο Πρόγραμμα: http://www.tainiothiki.gr/el/aithouses/programma

20/9/2022


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 7ου ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ 2022
             8-9 και 15-16 Οκτωβρίου στη Σχολή Σταυράκου 


Δήλωση συμμετοχής εδώ : https://forms.gle/NZVQBXTRAMx877ep6
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 2/10/2022

  

Στο πλαίσιο της φετινής 7ης διοργάνωσης ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ  θα υλοποιήσει ένα τετραήμερο Εργαστήριο το οποίο θα απευθύνεται σε νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς ντοκιμαντέρ, των οποίων η πρόταση βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο στάδιο επεξεργασίας: 

 

• Έχουν ετοιμάσει μια σύνοψη 2 σελίδων 

• Και έναν πρώιμο σεναριακό σχεδιασμό (treatment) με περιγραφή πιθανών σκηνών, χαρακτήρων και ανάπτυξη του θέματος 

 

Στο Εργαστήριο θα διδάξουν έμπειροι επαγγελματίες από τον χώρο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ με στόχο οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν έναν ισχυρό φάκελο παραγωγής. 
 

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ 

 

Αντώνης Τολάκης σκηνοθέτης / παραγωγός / διευθυντής σπουδών στη σχολή Σταυράκου (treatment / σύνοψη / σκηνοθετική προσέγγιση) 

 

Χρήστος Καρακέπελης σκηνοθέτης / διδάσκων στη Σχολή Σταυράκου (treatment / σύνοψη / σκηνοθετική προσέγγιση) 

 

Φωτεινή Οικονομοπούλου παραγωγός (Προϋπολογισμός, Χρηματοδοτικό πλάνο) 

 

Jan Rofekamp – Films Transit international (Διανομή) Η εισήγηση θα γίνει στα Αγγλικά. 

 

Γιώργος Αγγελόπουλος – Διευθυντής Παραγωγής και Ανάπτυξης στο ΕΚΚ  (Χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΚΚ) 

 

Σταύρος Ψυλλάκης σκηνοθέτης (ανάλυση σεναρίου σε έργα του Ροβήρου Μανθούλη) 

 

Νίκος Θεοδοσίου σκηνοθέτης συνεργάτης του Ροβήρου Μανθούλη (ανάλυση σεναρίου σε έργα του Ροβήρου Μανθούλη) 
 

 

Την ευθύνη του σχεδιασμού και της διοργάνωσης του Εργαστηρίου έχουν αναλάβει από την πλευρά της ΕΕΝ ο Άγγελος Κοβότσος σκηνοθέτης, η Διονυσία Κοπανά σκηνοθέτις και η Μαρία Λεωνίδα σκηνοθέτις υπεύθυνη του εκπαιδευτικού Οργανισμού «Καρπός». Τον συντονισμό ανέλαβε ο Άγγελος Κοβότσος. 

 

Από τις αιτήσεις – προτάσεις που θα υποβληθούν, θα επιλεγούν καταρχήν οι 14 καλύτερες. Η επιλογή συμμετεχόντων θα γίνει βάσει της αίτησης, βιογραφικού και δείγματος κινηματογραφικού/ τηλεοπτικού/ οπτικοακουστικού έργου. Δεκτές ως δείγμα και πτυχιακές  ταινίες.  

 

Πρόγραμμα Εργαστηρίου 

 

Οι συμμετέχοντες θα συγκροτήσουν δύο γκρουπ και θα παρακολουθήσουν τα προσφερόμενα σεμινάρια επί 2 Σαββατοκύριακα 8-9 και 15-16 Οκτωβρίου στη Σχολή Σταυράκου. 

 

Κάθε μια από τις τέσσερις εργαστηριακές ημέρες θα χωρίζεται σε δύο συνεδρίες: οι πρωινές 4ωρες (10.00-14.00) θα είναι αφιερωμένες στην κατασκευή της αφήγησης, στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και στην οπτική έκφραση των επιλεγμένων σχεδίων. 

 

Στις απογευματινές δίωρες συνεδρίες (15.00-17.00) θα γίνονται εξειδικευμένες εισηγήσεις με εστίαση στη διεύθυνση παραγωγής, στην παραγωγή, τη διανομή, στην προώθηση του φακέλου παραγωγής και στην ανάλυση σεναρίου. 

 

Τέλος, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τα ολοκληρωμένα σχέδιά τους σε πάνελ του Pitching με σκοπό ένα από αυτά να επιλεγεί ως επιβράβευση για συμμετοχή στο Agora Pitching Forum του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2023.  Τα έξοδα συμμετοχής και φιλοξενίας θα καλυφθούν από το Φεστιβάλ. 

 7/9/2022 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

 

 

  «Με τα μάτια ανοιχτά» 

7ο Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ 

από την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  

στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για 7η χρονιά  

Από τις 13-16 Oκτωβρίου 2022, κάθε μέρα από τις 16.00 – 12.00 

Τέσσερις μέρες με ταινίες γεμάτες εικόνες αληθινής ζωής! 

Αφιέρωμα στην Ουκρανή κινηματογραφίστρια ΑΛΙΣΑ ΚΟΒΑΛΕΝΚΟ 

Ειδικό τιμητικό αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη 

5ο Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ για νέες και νέους επαγγελματίες  

 

Στο τέλος κάθε προβολής θα υπάρχει 10λεπτη συζήτηση με τους δημιουργούς και το κοινό 

 

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΏΝ 

 

   

«Με τα μάτια ανοιχτά» 

Επειδή η πραγματικότητα γράφει τα καλύτερα σενάρια  

 

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνδιοργανώνουν το  7ο Αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ «Με τα μάτια ανοιχτά». 

 

Από τις 13 έως τις 16 Oκτωβρίου, η καρδιά του ελληνικού ντοκιμαντέρ θα χτυπήσει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, δίνοντάς μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς που μας πέρασε και όχι μόνο και να συνομιλήσουμε με τους δημιουργούς τους. 

Το φετινό πρόγραμμα αποτελείται από ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, που θα προβληθούν με την παρουσία και τη συμμετοχή των συντελεστών με 10λεπτα Q & A μετά το τέλος της κάθε προβολής. 

Τo Σάββατο14/10, είναι αφιερωμένο στην Ουκρανή κινηματογραφίστρια Αλίσα Κοβαλένκο με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας της, «Home Games». 

 H Αλίσα, επίσημη προσκεκλημένη της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, μετά το τέλος της προβολής, θα παραχωρήσει ενα master class με θέμα τις συνθήκες και τις δυσκολίες που συναντά κάνοντας ταινίες σε συνθήκες πολέμου. 

 

Tιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ /ημέρα 

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,  

Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός 

Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ «Δημιουργώντας φάκελο παραγωγής» 

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ AΝΟΙΧΤΑ 2020 με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Λυκούργος Σταυράκος» και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης ,θα διοργανώσει το 5ο Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ με θέμα «Δημιουργώντας φάκελο παραγωγής» στις εγκαταστάσεις της Σχολής Σταυράκου. 

*** Θα ακολουθήσει ειδική ανακοίνωση/πρόσκληση  

 

Συμμετοχή : Δωρεάν 

Ημέρες εργαστηρίου: 8-9 /10 και  15-16/10 

Ώρες εργαστηρίου : 10.00 π.μ. – 14:00  και 15.00 – 17.00 μ.μ. 

Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Λυκούργος Σταυράκος» 

 

Πατησίων 65, Αθήνα 10433, Μετρό Πλ. Βικτωρίας 

23/4/2022

Ανακοίνωση της 'Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για τον θάνατο του Ροβήρου Μανθούλη

 

Για τον Ροβήρο

Αγαπημένε μας Ροβήρε,

Στο πρόσωπό σου, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, με λύπη αποχαιρετά το εφήμερο πέρασμα από τη ζωή ενός μεγάλου Δημιουργού και Δάσκαλου του ντοκιμαντέρ (και όχι μόνο). Ενός υπέροχου ανθρώπου, για όσους σε γνωρίσαμε από κοντά, πάντα διαθέσιμου και δίπλα μας σε ότι χρειαστήκαμε.

Στο εφήμερο πέρασμά σου μας άφησες μια σπουδαία,αιώνια,κληρονομιά με τις κινηματογραφικές δημιουργίες, τα γραφτά και τη στάση σου που πάντα θαμας συντροφεύει και θα φωτίζει το δρόμο μας. Σαν ελάχιστο προς το παρόν φόρο τιμής και την υπόσχεση να επανέλθουμε πολύ πιο ουσιαστικά για να σε θυμόμαστε, καταθέτουμε, αντί στεφάνου, στο «κοινό μας ταμείο», δύοαποσπάσματα από τοκείμενό σου Μοντάζ και μαγεία: 

 

Η μαγεία είναι μια κατασκευή. Όπως ένας αρχαίος ναός. Η κάθε κολώνα του είναι μια σύνθεση από κομμάτια. Αλλά επειδή η σύνθεση είναι επιτυχής, δεν βλέπουμε κομμάτια.Βλέπουμε κολώνες. Δεν βλέπουμε μοντάζ,βλέπουμε ναό. Το μοντάζ είναι οι ραφές. Και στις ταινίες δεν πρέπει να φαίνονται οι ραφές. ... αν εξαιρέσουμε την απουσία ηθοποιών, υπάρχει μόνο μία διαφορά ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και στη φιξιόν. Είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργήσεις μαγεία στο ντοκιμαντέρ από τη φιξιόν. Όπως είναι το ίδιο δύσκολο να φτιάξεις ένα ναό. Ο Παρθενώνας είναι ένα μαγικό ντοκιμαντέρ από μόνος του, έτσι δεν είναι;

Αν ο Κινηματογράφος είναι ζωντανός το οφείλει στις σκιές του πάνω στον άσπρο τοίχο. Τόσο η μυθοπλασία όσο και το ντοκιμαντέρ. Η μόνη διαφορά είναι ότι αν στο ντοκιμαντέρ πεθάνει το άτομο στη σκηνή που γυρίζουμε, δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Έτσι μπορούμε να ισχυριστούμε πως ένα ζωντανό ντοκιμαντέρ είναι το αντίδοτο του θανάτου.


Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους δικούς σου ανθρώπους.

(κείμενο: Σταύρος Ψυλλάκης για την ΕΕΝ)

27/2/2022

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕΝ

Το αυταρχικό καθεστώς Πούτιν προχώρησε, με ψεύτικες δικαιολογίες, σε ολοκληρωτική εισβολή στα εδάφη της ειρηνικής δημοκρατίας της Ουκρανίας, ξεκινώντας έναν άγριο πόλεμο και απειλώντας σοβαρά την Ευρώπη και την Παγκόσμια Ειρήνη.  

 

Ως άνθρωποι του Πολιτισμού, οι Έλληνες δημιουργοί ντοκιμαντέρ είμαστε  ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα ζητήματα της κατάργησης των βασικών αρχών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, στις οποίες αποσκοπεί αυτή η επαίσχυντη εισβολή. 
 

Μαζί με τους Ουκρανούς συναδέλφους μας, των οποίων η ελευθερία και η ζωή απειλούνται άμεσα, αλλά και μαζί με τους συναδέλφους μας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που τόλμησαν να εκφράσουν την εναντίωσή τους στον πόλεμο, απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η φονική «πολεμική επιχείρηση» της Ρωσίας. 

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση  της ανθρωπιστικής βοήθειας του Ουκρανικού λαού. 

 

Ο Ουκρανικός λαός χρειάζεται την υποστήριξη και την έμπρακτη βοήθειά μας. 

Στην Ουκρανία οι άνθρωποι δεν  υπερασπίζονται μόνο τη χώρα τους, πολεμούν για την ελευθερία και την πραγματική δημοκρατία.  

 

Οι Ουκρανοί συνάδελφοί μας με επιστολή τους, ζητούν: 

 

 • Aμεσα μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και πλήρες εμπορικό εμπάρκο 

 • Ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια 

 • Πλήρη απομόνωση της Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα. 

 • Άμεση επιβολή προσωπικών κυρώσεων (ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων) σε όλους τους Ρώσους ολιγάρχες και όχι μόνο στον στενό κύκλο που βρίσκεται γύρω από το καθεστώς Πούτιν. 

 • Χορήγηση εκτεταμένης χρηματοδότησης στην Ουκρανία 

 

Πάγια θέση της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ είναι η συμπαράσταση στους αγωνιστές συναδέλφους μας, όπου κι αν βρίσκονται στο στόχαστρο, σε όλον τον εμπόλεμο κόσμο και ειδικά αυτή την στιγμή, στην Ουκρανία. 
 

Είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς καθώς και σε κάθε έναν ξεχωριστά άμαχο, που είναι θύμα της παράλογης αυτής διένεξης. 

Η έμπρακτη αλληλεγγύη για εμάς, σημαίνει βοήθεια σε κάθε θύμα του πολέμου, εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων! 

 

Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα θα μας θυμούνται στην ιστορία ως παθητικούς συνενόχους στα φρικτά εγκλήματα που διαπράττονται τώρα κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρωπότητας.  

 

Το ΔΣ της ΕΕΝ 

 

        Πρόεδρος:  Αννέτα Παπαθανασίου

Αντιπρόεδρος: Μελέτης Μοίρας 

Γραμματέας: Ιλια Παπασπύρου 

       Ταμίας: Αντρέας Σιαδήμας

       Μέλη:  Διονυσία Κοπανά  

                      Γιάννης Μισουρίδης  

                Μαρία Λεωνίδα  

18/2/2022 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕΝ 

 

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η ετήσια Γενική Συνέλευση της ‘Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, με παράλληλη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της 'Ενωσης μας.  


Ως μέλη του νέου ΔΣ βάσει των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, αλλά και κατόπιν της εσωτερικής ψηφοφορίας του εκλεχθέντος σώματος που αφορούσε στις αρμοδιότητες, ορίστηκαν οι: 

 

Πρόεδρος: Αννέτα Παπαθανασίου 
Αντιπρόεδρος: Μελέτης Μοίρας 
Γραμματέας: ΄Ιλια Παπαπύρου 
Ταμίας: Ανδρέας Σιαδήμας 
Μέλη:  
Διονυσία Κοπανά 
Μαρία Λεωνίδα 
Γιάννης Μισουρίδης 

Μέλη της νέας  Εξελεγκτικής Επιτροπής είναι οι: 

Mάρκος Γκαστίν 
‘Αγγελος Κοβότσος 
Σπύρος Τσιφτσής 

 

Με εκτίμηση  

Το νέο ΔΣ της ΕΕΝ 

1/1/2022

24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 

Πρόσκληση για κατάθεση ελληνικών ταινιών

Προθεσμία: Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

 

19/1/2022

 

Αγαπητοί μας φίλοι,

 

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους δημιουργούς ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο να υποβάλουν συμμετοχή για το 2022.

 

Παρακαλούμε, βρείτε την Φόρμα υποβολής και τους όρους συμμετοχής εδώ: https://beyondborders.gr/forma-symmetoxis?view=form

 

Παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε το Τρέιλερ της Πρόσκλησης Υποβολής Ταινιών: https://youtu.be/Dx9W-7KmEN8

 

«Καστελλόριζο - Εκεί όπου το ντοκιμαντέρ συναντά την Ιστορία και τον Πολιτισμό»

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

 

14/1/2022

ΔΤ OPEN CALL-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

(15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-15 ΜΑΪΟΥ)

25/2/2021

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΤΗΣ-ΕΕΝ-24022021
bottom of page