20/9/2022


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 7ου ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ 2022
             8-9 και 15-16 Οκτωβρίου στη Σχολή Σταυράκου 


Δήλωση συμμετοχής εδώ : https://forms.gle/NZVQBXTRAMx877ep6
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 2/10/2022

  

Στο πλαίσιο της φετινής 7ης διοργάνωσης ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ  θα υλοποιήσει ένα τετραήμερο Εργαστήριο το οποίο θα απευθύνεται σε νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς ντοκιμαντέρ, των οποίων η πρόταση βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο στάδιο επεξεργασίας: 

 

• Έχουν ετοιμάσει μια σύνοψη 2 σελίδων 

• Και έναν πρώιμο σεναριακό σχεδιασμό (treatment) με περιγραφή πιθανών σκηνών, χαρακτήρων και ανάπτυξη του θέματος 

 

Στο Εργαστήριο θα διδάξουν έμπειροι επαγγελματίες από τον χώρο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ με στόχο οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν έναν ισχυρό φάκελο παραγωγής. 
 

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ 

 

Αντώνης Τολάκης σκηνοθέτης / παραγωγός / διευθυντής σπουδών στη σχολή Σταυράκου (treatment / σύνοψη / σκηνοθετική προσέγγιση) 

 

Χρήστος Καρακέπελης σκηνοθέτης / διδάσκων στη Σχολή Σταυράκου (treatment / σύνοψη / σκηνοθετική προσέγγιση) 

 

Φωτεινή Οικονομοπούλου παραγωγός (Προϋπολογισμός, Χρηματοδοτικό πλάνο) 

 

Jan Rofekamp – Films Transit international (Διανομή) Η εισήγηση θα γίνει στα Αγγλικά. 

 

Γιώργος Αγγελόπουλος – Διευθυντής Παραγωγής και Ανάπτυξης στο ΕΚΚ  (Χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΚΚ) 

 

Σταύρος Ψυλλάκης σκηνοθέτης (ανάλυση σεναρίου σε έργα του Ροβήρου Μανθούλη) 

 

Νίκος Θεοδοσίου σκηνοθέτης συνεργάτης του Ροβήρου Μανθούλη (ανάλυση σεναρίου σε έργα του Ροβήρου Μανθούλη) 
 

 

Την ευθύνη του σχεδιασμού και της διοργάνωσης του Εργαστηρίου έχουν αναλάβει από την πλευρά της ΕΕΝ ο Άγγελος Κοβότσος σκηνοθέτης, η Διονυσία Κοπανά σκηνοθέτις και η Μαρία Λεωνίδα σκηνοθέτις υπεύθυνη του εκπαιδευτικού Οργανισμού «Καρπός». Τον συντονισμό ανέλαβε ο Άγγελος Κοβότσος. 

 

Από τις αιτήσεις – προτάσεις που θα υποβληθούν, θα επιλεγούν καταρχήν οι 14 καλύτερες. Η επιλογή συμμετεχόντων θα γίνει βάσει της αίτησης, βιογραφικού και δείγματος κινηματογραφικού/ τηλεοπτικού/ οπτικοακουστικού έργου. Δεκτές ως δείγμα και πτυχιακές  ταινίες.  

 

Πρόγραμμα Εργαστηρίου 

 

Οι συμμετέχοντες θα συγκροτήσουν δύο γκρουπ και θα παρακολουθήσουν τα προσφερόμενα σεμινάρια επί 2 Σαββατοκύριακα 8-9 και 15-16 Οκτωβρίου στη Σχολή Σταυράκου. 

 

Κάθε μια από τις τέσσερις εργαστηριακές ημέρες θα χωρίζεται σε δύο συνεδρίες: οι πρωινές 4ωρες (10.00-14.00) θα είναι αφιερωμένες στην κατασκευή της αφήγησης, στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και στην οπτική έκφραση των επιλεγμένων σχεδίων. 

 

Στις απογευματινές δίωρες συνεδρίες (15.00-17.00) θα γίνονται εξειδικευμένες εισηγήσεις με εστίαση στη διεύθυνση παραγωγής, στην παραγωγή, τη διανομή, στην προώθηση του φακέλου παραγωγής και στην ανάλυση σεναρίου. 

 

Τέλος, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τα ολοκληρωμένα σχέδιά τους σε πάνελ του Pitching με σκοπό ένα από αυτά να επιλεγεί ως επιβράβευση για συμμετοχή στο Agora Pitching Forum του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2023.  Τα έξοδα συμμετοχής και φιλοξενίας θα καλυφθούν από το Φεστιβάλ. 

 7/9/2022 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

 

 

  «Με τα μάτια ανοιχτά» 

7ο Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ 

από την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  

στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για 7η χρονιά  

Από τις 13-16 Oκτωβρίου 2022, κάθε μέρα από τις 16.00 – 12.00 

Τέσσερις μέρες με ταινίες γεμάτες εικόνες αληθινής ζωής! 

Αφιέρωμα στην Ουκρανή κινηματογραφίστρια ΑΛΙΣΑ ΚΟΒΑΛΕΝΚΟ 

Ειδικό τιμητικό αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη 

5ο Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ για νέες και νέους επαγγελματίες  

 

Στο τέλος κάθε προβολής θα υπάρχει 10λεπτη συζήτηση με τους δημιουργούς και το κοινό 

 

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΏΝ 

 

   

«Με τα μάτια ανοιχτά» 

Επειδή η πραγματικότητα γράφει τα καλύτερα σενάρια  

 

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνδιοργανώνουν το  7ο Αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ «Με τα μάτια ανοιχτά». 

 

Από τις 13 έως τις 16 Oκτωβρίου, η καρδιά του ελληνικού ντοκιμαντέρ θα χτυπήσει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, δίνοντάς μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς που μας πέρασε και όχι μόνο και να συνομιλήσουμε με τους δημιουργούς τους. 

Το φετινό πρόγραμμα αποτελείται από ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, που θα προβληθούν με την παρουσία και τη συμμετοχή των συντελεστών με 10λεπτα Q & A μετά το τέλος της κάθε προβολής. 

Τo Σάββατο14/10, είναι αφιερωμένο στην Ουκρανή κινηματογραφίστρια Αλίσα Κοβαλένκο με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας της, «Home Games». 

 H Αλίσα, επίσημη προσκεκλημένη της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, μετά το τέλος της προβολής, θα παραχωρήσει ενα master class με θέμα τις συνθήκες και τις δυσκολίες που συναντά κάνοντας ταινίες σε συνθήκες πολέμου. 

 

Tιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ /ημέρα 

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,  

Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός 

Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ «Δημιουργώντας φάκελο παραγωγής» 

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ AΝΟΙΧΤΑ 2020 με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Λυκούργος Σταυράκος» και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης ,θα διοργανώσει το 5ο Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ με θέμα «Δημιουργώντας φάκελο παραγωγής» στις εγκαταστάσεις της Σχολής Σταυράκου. 

*** Θα ακολουθήσει ειδική ανακοίνωση/πρόσκληση  

 

Συμμετοχή : Δωρεάν 

Ημέρες εργαστηρίου: 8-9 /10 και  15-16/10 

Ώρες εργαστηρίου : 10.00 π.μ. – 14:00  και 15.00 – 17.00 μ.μ. 

Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Λυκούργος Σταυράκος» 

 

Πατησίων 65, Αθήνα 10433, Μετρό Πλ. Βικτωρίας 

23/4/2022

Ανακοίνωση της 'Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για τον θάνατο του Ροβήρου Μανθούλη

 

Για τον Ροβήρο

Αγαπημένε μας Ροβήρε,

Στο πρόσωπό σου, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, με λύπη αποχαιρετά το εφήμερο πέρασμα από τη ζωή ενός μεγάλου Δημιουργού και Δάσκαλου του ντοκιμαντέρ (και όχι μόνο). Ενός υπέροχου ανθρώπου, για όσους σε γνωρίσαμε από κοντά, πάντα διαθέσιμου και δίπλα μας σε ότι χρειαστήκαμε.

Στο εφήμερο πέρασμά σου μας άφησες μια σπουδαία,αιώνια,κληρονομιά με τις κινηματογραφικές δημιουργίες, τα γραφτά και τη στάση σου που πάντα θαμας συντροφεύει και θα φωτίζει το δρόμο μας. Σαν ελάχιστο προς το παρόν φόρο τιμής και την υπόσχεση να επανέλθουμε πολύ πιο ουσιαστικά για να σε θυμόμαστε, καταθέτουμε, αντί στεφάνου, στο «κοινό μας ταμείο», δύοαποσπάσματα από τοκείμενό σου Μοντάζ και μαγεία: 

 

Η μαγεία είναι μια κατασκευή. Όπως ένας αρχαίος ναός. Η κάθε κολώνα του είναι μια σύνθεση από κομμάτια. Αλλά επειδή η σύνθεση είναι επιτυχής, δεν βλέπουμε κομμάτια.Βλέπουμε κολώνες. Δεν βλέπουμε μοντάζ,βλέπουμε ναό. Το μοντάζ είναι οι ραφές. Και στις ταινίες δεν πρέπει να φαίνονται οι ραφές. ... αν εξαιρέσουμε την απουσία ηθοποιών, υπάρχει μόνο μία διαφορά ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και στη φιξιόν. Είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργήσεις μαγεία στο ντοκιμαντέρ από τη φιξιόν. Όπως είναι το ίδιο δύσκολο να φτιάξεις ένα ναό. Ο Παρθενώνας είναι ένα μαγικό ντοκιμαντέρ από μόνος του, έτσι δεν είναι;

Αν ο Κινηματογράφος είναι ζωντανός το οφείλει στις σκιές του πάνω στον άσπρο τοίχο. Τόσο η μυθοπλασία όσο και το ντοκιμαντέρ. Η μόνη διαφορά είναι ότι αν στο ντοκιμαντέρ πεθάνει το άτομο στη σκηνή που γυρίζουμε, δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Έτσι μπορούμε να ισχυριστούμε πως ένα ζωντανό ντοκιμαντέρ είναι το αντίδοτο του θανάτου.


Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους δικούς σου ανθρώπους.

(κείμενο: Σταύρος Ψυλλάκης για την ΕΕΝ)

27/2/2022

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕΝ

Το αυταρχικό καθεστώς Πούτιν προχώρησε, με ψεύτικες δικαιολογίες, σε ολοκληρωτική εισβολή στα εδάφη της ειρηνικής δημοκρατίας της Ουκρανίας, ξεκινώντας έναν άγριο πόλεμο και απειλώντας σοβαρά την Ευρώπη και την Παγκόσμια Ειρήνη.  

 

Ως άνθρωποι του Πολιτισμού, οι Έλληνες δημιουργοί ντοκιμαντέρ είμαστε  ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα ζητήματα της κατάργησης των βασικών αρχών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, στις οποίες αποσκοπεί αυτή η επαίσχυντη εισβολή. 
 

Μαζί με τους Ουκρανούς συναδέλφους μας, των οποίων η ελευθερία και η ζωή απειλούνται άμεσα, αλλά και μαζί με τους συναδέλφους μας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που τόλμησαν να εκφράσουν την εναντίωσή τους στον πόλεμο, απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η φονική «πολεμική επιχείρηση» της Ρωσίας. 

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση  της ανθρωπιστικής βοήθειας του Ουκρανικού λαού. 

 

Ο Ουκρανικός λαός χρειάζεται την υποστήριξη και την έμπρακτη βοήθειά μας. 

Στην Ουκρανία οι άνθρωποι δεν  υπερασπίζονται μόνο τη χώρα τους, πολεμούν για την ελευθερία και την πραγματική δημοκρατία.  

 

Οι Ουκρανοί συνάδελφοί μας με επιστολή τους, ζητούν: 

 

  • Aμεσα μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και πλήρες εμπορικό εμπάρκο 

  • Ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια 

  • Πλήρη απομόνωση της Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα. 

  • Άμεση επιβολή προσωπικών κυρώσεων (ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων) σε όλους τους Ρώσους ολιγάρχες και όχι μόνο στον στενό κύκλο που βρίσκεται γύρω από το καθεστώς Πούτιν. 

  • Χορήγηση εκτεταμένης χρηματοδότησης στην Ουκρανία 

 

Πάγια θέση της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ είναι η συμπαράσταση στους αγωνιστές συναδέλφους μας, όπου κι αν βρίσκονται στο στόχαστρο, σε όλον τον εμπόλεμο κόσμο και ειδικά αυτή την στιγμή, στην Ουκρανία. 
 

Είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς καθώς και σε κάθε έναν ξεχωριστά άμαχο, που είναι θύμα της παράλογης αυτής διένεξης. 

Η έμπρακτη αλληλεγγύη για εμάς, σημαίνει βοήθεια σε κάθε θύμα του πολέμου, εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων! 

 

Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα θα μας θυμούνται στην ιστορία ως παθητικούς συνενόχους στα φρικτά εγκλήματα που διαπράττονται τώρα κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρωπότητας.  

 

Το ΔΣ της ΕΕΝ 

 

        Πρόεδρος:  Αννέτα Παπαθανασίου

Αντιπρόεδρος: Μελέτης Μοίρας 

Γραμματέας: Ιλια Παπασπύρου 

       Ταμίας: Αντρέας Σιαδήμας

       Μέλη:  Διονυσία Κοπανά  

                      Γιάννης Μισουρίδης  

                Μαρία Λεωνίδα  

18/2/2022 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕΝ 

 

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η ετήσια Γενική Συνέλευση της ‘Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, με παράλληλη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της 'Ενωσης μας.  


Ως μέλη του νέου ΔΣ βάσει των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, αλλά και κατόπιν της εσωτερικής ψηφοφορίας του εκλεχθέντος σώματος που αφορούσε στις αρμοδιότητες, ορίστηκαν οι: 

 

Πρόεδρος: Αννέτα Παπαθανασίου 
Αντιπρόεδρος: Μελέτης Μοίρας 
Γραμματέας: ΄Ιλια Παπαπύρου 
Ταμίας: Ανδρέας Σιαδήμας 
Μέλη:  
Διονυσία Κοπανά 
Μαρία Λεωνίδα 
Γιάννης Μισουρίδης 

Μέλη της νέας  Εξελεγκτικής Επιτροπής είναι οι: 

Mάρκος Γκαστίν 
‘Αγγελος Κοβότσος 
Σπύρος Τσιφτσής 

 

Με εκτίμηση  

Το νέο ΔΣ της ΕΕΝ 

1/1/2022

24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 

Πρόσκληση για κατάθεση ελληνικών ταινιών

Προθεσμία: Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

 

19/1/2022

 

Αγαπητοί μας φίλοι,

 

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους δημιουργούς ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο να υποβάλουν συμμετοχή για το 2022.

 

Παρακαλούμε, βρείτε την Φόρμα υποβολής και τους όρους συμμετοχής εδώ: https://beyondborders.gr/forma-symmetoxis?view=form

 

Παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε το Τρέιλερ της Πρόσκλησης Υποβολής Ταινιών: https://youtu.be/Dx9W-7KmEN8

 

«Καστελλόριζο - Εκεί όπου το ντοκιμαντέρ συναντά την Ιστορία και τον Πολιτισμό»

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

 

14/1/2022

ΔΤ OPEN CALL-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

(15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-15 ΜΑΪΟΥ)

25/2/2021

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΤΗΣ-ΕΕΝ-24022021