23/4/2022

Ανακοίνωση της 'Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για τον θάνατο του Ροβήρου Μανθούλη

 

Για τον Ροβήρο

Αγαπημένε μας Ροβήρε,

Στο πρόσωπό σου, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, με λύπη αποχαιρετά το εφήμερο πέρασμα από τη ζωή ενός μεγάλου Δημιουργού και Δάσκαλου του ντοκιμαντέρ (και όχι μόνο). Ενός υπέροχου ανθρώπου, για όσους σε γνωρίσαμε από κοντά, πάντα διαθέσιμου και δίπλα μας σε ότι χρειαστήκαμε.

Στο εφήμερο πέρασμά σου μας άφησες μια σπουδαία,αιώνια,κληρονομιά με τις κινηματογραφικές δημιουργίες, τα γραφτά και τη στάση σου που πάντα θαμας συντροφεύει και θα φωτίζει το δρόμο μας. Σαν ελάχιστο προς το παρόν φόρο τιμής και την υπόσχεση να επανέλθουμε πολύ πιο ουσιαστικά για να σε θυμόμαστε, καταθέτουμε, αντί στεφάνου, στο «κοινό μας ταμείο», δύοαποσπάσματα από τοκείμενό σου Μοντάζ και μαγεία: 

 

Η μαγεία είναι μια κατασκευή. Όπως ένας αρχαίος ναός. Η κάθε κολώνα του είναι μια σύνθεση από κομμάτια. Αλλά επειδή η σύνθεση είναι επιτυχής, δεν βλέπουμε κομμάτια.Βλέπουμε κολώνες. Δεν βλέπουμε μοντάζ,βλέπουμε ναό. Το μοντάζ είναι οι ραφές. Και στις ταινίες δεν πρέπει να φαίνονται οι ραφές. ... αν εξαιρέσουμε την απουσία ηθοποιών, υπάρχει μόνο μία διαφορά ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και στη φιξιόν. Είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργήσεις μαγεία στο ντοκιμαντέρ από τη φιξιόν. Όπως είναι το ίδιο δύσκολο να φτιάξεις ένα ναό. Ο Παρθενώνας είναι ένα μαγικό ντοκιμαντέρ από μόνος του, έτσι δεν είναι;

Αν ο Κινηματογράφος είναι ζωντανός το οφείλει στις σκιές του πάνω στον άσπρο τοίχο. Τόσο η μυθοπλασία όσο και το ντοκιμαντέρ. Η μόνη διαφορά είναι ότι αν στο ντοκιμαντέρ πεθάνει το άτομο στη σκηνή που γυρίζουμε, δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Έτσι μπορούμε να ισχυριστούμε πως ένα ζωντανό ντοκιμαντέρ είναι το αντίδοτο του θανάτου.


Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους δικούς σου ανθρώπους.

(κείμενο: Σταύρος Ψυλλάκης για την ΕΕΝ)

27/2/2022

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕΝ

Το αυταρχικό καθεστώς Πούτιν προχώρησε, με ψεύτικες δικαιολογίες, σε ολοκληρωτική εισβολή στα εδάφη της ειρηνικής δημοκρατίας της Ουκρανίας, ξεκινώντας έναν άγριο πόλεμο και απειλώντας σοβαρά την Ευρώπη και την Παγκόσμια Ειρήνη.  

 

Ως άνθρωποι του Πολιτισμού, οι Έλληνες δημιουργοί ντοκιμαντέρ είμαστε  ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα ζητήματα της κατάργησης των βασικών αρχών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, στις οποίες αποσκοπεί αυτή η επαίσχυντη εισβολή. 
 

Μαζί με τους Ουκρανούς συναδέλφους μας, των οποίων η ελευθερία και η ζωή απειλούνται άμεσα, αλλά και μαζί με τους συναδέλφους μας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που τόλμησαν να εκφράσουν την εναντίωσή τους στον πόλεμο, απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η φονική «πολεμική επιχείρηση» της Ρωσίας. 

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση  της ανθρωπιστικής βοήθειας του Ουκρανικού λαού. 

 

Ο Ουκρανικός λαός χρειάζεται την υποστήριξη και την έμπρακτη βοήθειά μας. 

Στην Ουκρανία οι άνθρωποι δεν  υπερασπίζονται μόνο τη χώρα τους, πολεμούν για την ελευθερία και την πραγματική δημοκρατία.  

 

Οι Ουκρανοί συνάδελφοί μας με επιστολή τους, ζητούν: 

 

  • Aμεσα μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και πλήρες εμπορικό εμπάρκο 

  • Ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια 

  • Πλήρη απομόνωση της Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα. 

  • Άμεση επιβολή προσωπικών κυρώσεων (ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων) σε όλους τους Ρώσους ολιγάρχες και όχι μόνο στον στενό κύκλο που βρίσκεται γύρω από το καθεστώς Πούτιν. 

  • Χορήγηση εκτεταμένης χρηματοδότησης στην Ουκρανία 

 

Πάγια θέση της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ είναι η συμπαράσταση στους αγωνιστές συναδέλφους μας, όπου κι αν βρίσκονται στο στόχαστρο, σε όλον τον εμπόλεμο κόσμο και ειδικά αυτή την στιγμή, στην Ουκρανία. 
 

Είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς καθώς και σε κάθε έναν ξεχωριστά άμαχο, που είναι θύμα της παράλογης αυτής διένεξης. 

Η έμπρακτη αλληλεγγύη για εμάς, σημαίνει βοήθεια σε κάθε θύμα του πολέμου, εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων! 

 

Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα θα μας θυμούνται στην ιστορία ως παθητικούς συνενόχους στα φρικτά εγκλήματα που διαπράττονται τώρα κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρωπότητας.  

 

Το ΔΣ της ΕΕΝ 

 

        Πρόεδρος:  Αννέτα Παπαθανασίου

Αντιπρόεδρος: Μελέτης Μοίρας 

Γραμματέας: Ιλια Παπασπύρου 

       Ταμίας: Αντρέας Σιαδήμας

       Μέλη:  Διονυσία Κοπανά  

                      Γιάννης Μισουρίδης  

                Μαρία Λεωνίδα  

18/2/2022 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕΝ 

 

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η ετήσια Γενική Συνέλευση της ‘Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, με παράλληλη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της 'Ενωσης μας.  


Ως μέλη του νέου ΔΣ βάσει των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, αλλά και κατόπιν της εσωτερικής ψηφοφορίας του εκλεχθέντος σώματος που αφορούσε στις αρμοδιότητες, ορίστηκαν οι: 

 

Πρόεδρος: Αννέτα Παπαθανασίου 
Αντιπρόεδρος: Μελέτης Μοίρας 
Γραμματέας: ΄Ιλια Παπαπύρου 
Ταμίας: Ανδρέας Σιαδήμας 
Μέλη:  
Διονυσία Κοπανά 
Μαρία Λεωνίδα 
Γιάννης Μισουρίδης 

Μέλη της νέας  Εξελεγκτικής Επιτροπής είναι οι: 

Mάρκος Γκαστίν 
‘Αγγελος Κοβότσος 
Σπύρος Τσιφτσής 

 

Με εκτίμηση  

Το νέο ΔΣ της ΕΕΝ 

19/1/2022

 

Αγαπητοί μας φίλοι,

 

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους δημιουργούς ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο να υποβάλουν συμμετοχή για το 2022.

 

Παρακαλούμε, βρείτε την Φόρμα υποβολής και τους όρους συμμετοχής εδώ: https://beyondborders.gr/forma-symmetoxis?view=form

 

Παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε το Τρέιλερ της Πρόσκλησης Υποβολής Ταινιών: https://youtu.be/Dx9W-7KmEN8

 

«Καστελλόριζο - Εκεί όπου το ντοκιμαντέρ συναντά την Ιστορία και τον Πολιτισμό»

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

 

1/1/2022

24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 

Πρόσκληση για κατάθεση ελληνικών ταινιών

Προθεσμία: Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

 

14/1/2022

ΔΤ OPEN CALL-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

(15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-15 ΜΑΪΟΥ)

25/2/2021

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΤΗΣ-ΕΕΝ-24022021